Pod slovem sušení si asi každej představí trošku něco jinýho. Sušit se dá prádlo, když už se pohybuju ve sportu tak v biatlonu se s tímto slovem setkávám často a je to střelba bez nábojů, prostě na sucho a jde o zdokonalení pohybů a manipulaci se zbraní.
Já měla na mysli sušení potravin, pro jejich snadné uchování a delší trvanlivost. Jak už víte, u uchovávání bylinek je správný způsob sušení základ a já bych vám tu chtěla říct a ukázat, že u bylinek to nekončí.
Takto si můžete uchovat i třeba ovoce. Snad nejtypičtějším sušeným ovocem sou křížaly. Sušený jablka miluju, ale když se ke mně dostanou, dlouho nevydrží. Ovoce je skvělý pak třeba do domácí granoly, oveské kaše, na výlety jako malá sváča, nebo jen tak k telce si zamlsat. Pro děti to můžete udělat trochu zábavnější a ovoce rozmixovat, dochutit a usušit na pečícím papíře v tenké vrstvě. Pak už jen nakrájet nebo vykrájet oblíbený motivy a máte zdravej pendrek plnej vitamínů. Já si takhle usušila zbytek marmelády, už bych prostě nenaplnila plnou sklenici, tak sem zbytek usušila a byla to ta nejlepší šípková placka.
Připravit se dá i domácí dochucovadlo na vaření, taková home made podravka. Usušíte si zeleninu nakrájenou na menší kousky, kterou dáváte do polívky a pak jen rozmixujete na prášek. Já si ze zeleniny dělám krekry a je to super jednoduchá dobrota. Recepty na krekry najdete v mé knížečce co se připravuje.
Pro milovníky masa tu mám skvělej typ. Prostě a jednoduše si usušte maso. Proč to sušený kupovat, když to de doma. A pro svý mazlíčky stačí usušit odřezky a zbytky masa, který často vznikají u vaření, tak si vytvoříte skvělý pamlsky a téměř nic vás to nestojí.
Jak už sem psala v článku: Jak na bylinky sušíme na 35°C jen u toho masa můžete přidat a většinou se to pohybuje v rozmezí 40 až 70°C.
Prostě každej si najde to svoje.
Tak přeju dobrý mlsání,
Vaše Klárka ♥