Kandovat květy je super způsob jak si uchovat trochu jara na zimu. Ne jen že si ponechají svůj vzhled ale i vůni. Pak si s nima můžete ozdobit dort, cheesecake a další dobroty. Já si občas dám pár květů jen tak, když v sychravým počasí vzpomínám na krásný léto a vůní šeříku.
Tak jdeme na to:
Zajdeme do přírody pro bylinky co nejdál od silnic a lesních cest. Natrhat si můžete jakýkoliv jedlý květy či lístky.
Jednotlivý kvítky potřeme lehce prošlehaným bílkem, šleháme tak, aby v něm nebyly bublinky. Poté kvítka nebo lístky poupravíme do podoby, jakou si přejete, dobře to jde párátkem. Dotřete bílkem zbylý suchý místa a zacukrujte asi 3x z každý strany moučkovým cukrem.
Bylinky položíme na zacukrovaný tác a nechme schnout při teplotě 35°C. Já suším doma na skříni nebo pak v sušičce na pečícím papíře. Důležitý je, aby teplota nepřesáhla 50°C. Bylinky by pak ztratily barvu a svý léčivý schopnosti.
Po pár hodinách sušení, až jsou lehce poschlý květy, přendáme na pečící papír a mokrá místa ještě zacukrujeme. Teď už jen sušíme, dokud je potřeba. Vždy provedeme zkoušku na jednom květu, zda dostatečně proschly. Já ho vždycky prostě zbaštím.
A na závěr kandovaný květy přendáme do vzduchotěsný hnědý nádoby a uložíme na tmavý místo.
Máme hotovo!
Senzační jsou voňavý květy, protože ne jen očima, ale i mlsným jazýčkem si můžete užívat kousek jara i v zimě.
Já použila fialky, dále i ty nevoňavé jako třeba sedmikrásky, květy a lístky šťavelu kyselého, lísky jahodníku, květy plicníku. Teď se nám blíží období 1. máje a začíná kvést můj oblíbený šeřík. Jeho vůně je senzační a já si ji chci prostě užít i v zimě. Taky jako bonus se s šeříkovými květy senzačně pracuje pro jeho pevný kvítka a sou prostě luxusní.
Tak hodně štěstí a hlavně trpělivosti u kandování.
Ať se daří.
Vaše Klárka ♥