První co bych chtěla říct, že recept byl inspirován Blankou Milfaitovou. Tato neskutečná žena je mistryní světa ve vaření marmelád a já si podle Blanky uvařila svou první pomerančovou marmeládu.
Dopadla naprosto skvěle a proto sem se rozhodla vyzkoušet podle stejnýho postupu marmeládu z grepu s rozmarýnem. Za mě je božská jen upozorňuju, na koho je ta pomerančová dost hořká, tak grepovka je ještě víc.
Tak jdeme na to, budeme potřebovat:
1 kg bio grepu
2 menší větvičky rozmarýnu
750 g cukru
50 ml citronové šťávy
20 g citrusového pektinu
Prvně pořádně omyjeme grepy a dáme vařit na 10 minut, poté slijeme vodu, dáme cistou a znovu vaříme 10 minut. Tento proces provedeme dohromady 3x. Po 4. vaříme grepy cca 1,5 hodiny nebo dokud krásně nezměknou. Po uvaření vývar z grepů nevyléváme a ponecháme si ho do marmelády. Až grepy vychladnou, vybereme semínka, dužinu dáme do hrnce a přidáme kousek kůry nakrájený na tenký nudličky.
Mezi tím si uděláme výluh z rozmarýnu a to asi 150 ml. Ten přidáme ke grepu a dolejeme vývarem aby výsledná hmotnost byla 1,2 kg. Kdyby bylo tekutiny málo dolijeme to vodou. Přidáme 500 g cukru, citronovou šťávu a pomalu zahříváme aby se cukr rozpustil. Do zbývajícího cukru přidáme pektin a pořádně promícháme. Až se marmeláda začne vařit, postupně přimícháváme cukr s pektinem. Je potřeba důkladně míchat, ať pektin neudělá hrudky. Poté vaříme ještě asi 3 minuty.
Hotovou marmeládu přendáme do čistých sklenic a zavíčkujeme.
Já je pro jistotu ještě zavařuju v troubě:
Marmeládu ve sklenicích dáme do pekáče, tak aby se nedotýkaly stěn a ani sami sebe. Cca do půlky zalejeme vodou a dáme do trouby na 170°C na 45 minut. Po uplynulé době necháme marmeládu odpočívat 30 minut ve vypnuté troubě. Na závět vyndáme ven na utěrku a necháme vychladnout dnem vzhůru.
A to je vše.
Skvělá je pak třeba do francouzských toastů s jahodama, borůvkama a jitrocelovým sirupem. Mňam...
Tak ať se daří při zavařování a dobrou chuť.
S láskou Klárka ♥